Alpinismul este o activitate captivanta si solicitanta din punct de vedere fizic. Necesită echipamentul si cunostintele potrivite pentru a fi in siguranta si pentru a te bucura de aceasta experienta. 

Indiferent ca esti interesat de alpinism in interior sau in aer liber, iata o lista de 10 lucruri  principale pe care un catarator incepator ar trebui sa le afle:

1. Sala de alpinism

Alege sa incepi cu escalada in interior, la o sala de alpinism.

2. Curs de alpinism

Inscrie-te la un curs de alpinism pentru incepatori pentru a invata tehnici adecvate, protocoale de siguranta si abilitati de baza de alpinism.

3. Îmbracaminte

Poarta imbracaminte confortabila si flexibila, care sa-ti permita o gama larga de miscari. Opteaza pentru materiale respirabile care elimina transpiratia.

4. Espadrile pentru catarare

Investeste intr-o pereche de incaltaminte de alpinism potrivita, care sa-ti ofere confort si precizie. Gasesti pe internet espadrile pentru catarat sau papuci pentru catarat

Espadrilele de catarare sunt proiectate pentru a oferi o aderenta mai buna pe prinderi si pentru a te ajuta sa mentii o pozitie adecvata a piciorului.


Ca incepator in ale cataratului, iti recomandam espadrilele Tenaya Tanta

Comode si performante, te vor ajuta sa-ti imbunatatesti abilitatile de catarat!

5. Hamuri

Un ham de alpinism este un element de siguranta esential care te prinde de franghie. Alege un ham care poate fi ajustat si care sa-ti ofere confort.

Intra pe Montrek.ro si vezi selectia noastra de hamuri, expertii nostri te vor ajuta sa-l alegi pe cel potrivit pentru tine.

6. Casca

Purtarea unei casti de alpinism este importanta pentru a-ti proteja capul de resturile care cad si de eventualele impacturi. Castile sunt deosebit de importante atunci cand practici alpinism in aer liber. 


Casca SKYWALKER 3,0 BLUE are un pret accesibil, iti ofera protectie si confort fara a face compromisuri in privinta performantei!


Sau poti alege casca Unisex Crag Sender, care se numara printre cele mai noi produse de pe Montrek.ro. Aceasta este extrem de usoara si foarte bine ventilata, si iti va oferi protectie de clasa superioara.

7. Bucla echipata, dispozitivul de asigurare (sau blocatorul) si carabiniera

Daca te cateri cu un partener, vei avea nevoie de: bucle echipate, blocator si de o carabiniera pentru gestionarea franghiei si asigurare. O bucla echipata este alcatuita din doua carabiniere legate intre ele. 

Aceste unelte asigura miscarea controlata a franghiei în timpul urcarii si coborarii.

8. Sacul cu magneziu

Magneziul te ajuta sa-ti mentii mainile uscate si sa-ti îmbunatatească aderenta pe prizele. Un sac cu magneziu se ataseaza de ham si ofera acces usor la magneziu in timpul urcarii. Alege un sac cu deschidere larga pentru ca intreaga ta mana sa ajunga usor la magneziu.

Gasesti pe Montrek.ro saci cu magneziu cu deschidere larga, dar si pudra de magneziu.

9. Coarda

Pentru alpinism o coarda de catarat este foarte importanta. Asigura-te ca utilizezi o coarda potrivita pentru tipul de alpinism pe care il practici si urmeaza instructiunile pentru ingrijirea franghiei. 

Datorita tehnologiei de ultima generatie unele corzi, cum sunt corzile de la Mammut sau Petzl, au un tratament ce respinge murdaria, asa ca asta nu va mai fi grija ta!

10. Anoul

Anoul este o chinga foarte rezistenta, care ajuta ancorarea temporara sau la progres in alpinism.


In concluzie, ca incepator, iti recomandam sa incepi cu alpinismul in interior pentru a invata elementele fundamentale alaturi de un alpinist sau instructor experimentat. 

Salile de alpinism ofera adesea echipamente de inchiriat, astfel nu va fi nevoie sa investi in propriul echipament chiar de la inceput. 


Intotdeauna cauta indrumari de la alpinisti sau instructori experimentati!


Vezi mai multe echipamente pentru escalada, alpinism si lucru la inaltime