Edelrid Pinch

 

  Anul 2024 a inceput bine pentru producatorul german de echipament sportiv Edelrid. Dupa ce au lansat de-a lungul timpului produse revolutionare ca OHM sau carabinierele Bulletproof, anul acesta avem ocazia sa vedem la lucru dispozitivul de asigurare PINCH.

   Dupa ce am studiat initial informatiile livrate de catre producator, si mai apoi am avut ocazia sa studiem unul de aproape putem sa spunem ca este un dispozitiv revolutionar! Daca pana acum dispozitivele de asigurat cu franare asistata erau construite de principalii producatori din piata in aceeasi nota, avand parametrii de functionalitate luati cu “copy&paste” de la unul la altul, Pinch schimba destul de mult regulile jocului - nu intamplator a fost premiat de curand la ISPO, cel mai mare targ pentru echipament outdoor din Europa.
   In primul rand se poate folosi cu o gama mare de diametre ale corzilor, incepand cu 8.5 mm pana la 10.5mm reusind astfel sa acopere cam toate optiunile de corzi dinamice de pe piata (inclusiv celebra Edelrid Swift Protect Dry cu aramida in compozitia tecii, pentru extra rezistenta la uzura). Un alt aspect care ii ofera un avantaj considerabil in fata altor produse similare este viteza cu care putem trece coarda prin dispozitiv fara a-si pierde din sensibilitate. Cu Pinch putem sa ii oferim coarda partenerului de escalada cu o rapiditate greu de egalat si totusi la cel mai mic impuls dispozitivul de ajuta sa blocam in siguranta. Pana aici totul ok, dar partea interesanta abia acum incepe:

   Ce este cu adevarat deosebit la Pinch este faptul ca elimina necesitatea unei carabiniere de legatura intre dispozitiv si belay loop. El se poate atasa direct, avand un mecanism simplu si sigur care permite atasarea rapida si impiedica deschiderea accidentala. Astfel castigam putina greutate, scoatem din ecuatie o piesa de echipament si aducem zona de lucru cu dispozitivul mai aproape de nivelul bazinului. Este grozav! Si in plus mecanismul de blocare automata care se declanseaza atunci cand tragem prea tare de maneta se poate “ocoli” printr-o simpla apasare mai hotarata care sa arate clar intentia de a debloca.

   Pentru ca in final costul are un cuvand greu de spus in achizitia unui produs  a fost o bucurie sa aflam ca Pinch nu este doar mic, usor, foarte practic ci si accesibil, pentru ca pretul lui de vanzare este de aproximativ 100 euro ramanand astfel aproape de preturile practicate de concurenta pentru dispozitive similare.

   Incercand sa ramanem obiectivi inca nu am reusit sa ii gasim niciun defect pana acum acestui dispozitiv. Ne asteptam desigur ca in acest an sa devina accesibil pentru publicul larg, sa fie folosit de un numar mare de persoane in conditii variate si sa se poata discuta mai atent despre functiile lui. Pana atunci, de la noi primeste un 10 din 10.