Romania Pitoreasca - Nestor Urechia, In Bucegi

Stoc epuizatRomania Pitoreasca - Nestor Urechia, In Bucegi

In Bucegi este volumul care a deschis seria cărților dedicate Munților Bucegi, publicat pentru prima oară în 1906 în limba franceză și un an mai târziu în limba română. La gura sobei sau lângă calorifer, fiecare cum poate, vă veți putea delecta citind aventurile tânărului Mircea Trestianu care, însoțit de Andrei Jnepeanu, descoperă încetul cu încetul frumusețea munților Bucegi la începuturile turismului românesc, atunci când pe poteci întâlneai mai mult animale sălbatice decât oameni!

Aflând de la mai tânărul lui prieten despre invazia „civilizației”, Andrei Jnepeanu se indignează: Natura vândută felii, felii… Pentru numele lui Dumnezeu, ai milă de prietenul dumitale, respectă cum se cuvine munții aceștia și nu mai rosti astfel de cuvinte! Cum, adică? Bucegii dând reprezentații, spre petrecerea ordiei de turiști? Piscurile numerotate, cascadele canalizate, stâncile inventariate, pădurile curățate, caprele negre înțărcuite?… Auzi, tăblițe pe care să fie scris: este oprit cutare și cutare lucru; garduri care să-ți taie mersul; oameni plătiți stând pitiți prin tufișuri, care să te pândească și să te țină de scurt de la orice mișcare cât de nevinovată… Spațiul precupețit și aerul dat cu lingurița… Dar nu vrui să știu de civilizația dumitale. Pentru ce au atât farmec munții aceștia? Pentru că sălbăticia lor nu e pângărită de mulțime, nu e sugrumată de regulamente, nu e mânjită de negustorie. Bucegii aceștia, care azi nu primesc în sânul lor decât pe cei care-i înțeleg și-i iubesc, vor fi atunci siliți să audă convorbirile fără de rost, clevetirile de mahala și scârboasa politică se va sui pe piscurile semețe și se va plimba prin văile adânci…

Ce ziceți? Aceste cuvinte scrise de Nestor Urechia în 1906 nu vi se par cât se poate de actuale?

Și, ca să vă incit curiozitatea, dragi drumeți montani și alpiniști, vă spun doar atât: între paginile care vă așteaptă să le citiți veți avea plăcerea să găsiți și descrierea unei ascensiuni pe Valea Seacă a Caraimanului făcută în a doua jumătate a secolului al XIX-lea!

Spune-ţi opinia

Autentifică-te sau Înregistrează un cont nou pentru a putea scie o opinie
  • 35,00 RON

Opţiuni disponibile

Etichete:Carte, Carti